In perioada 9 septembrie - 30 noiembrie 2024, clientii care achizitioneaza produse Milwaukee® in valoare de minim...
Tipuri de polizoare de la Milwaukee, alegerea corecta a acestora si moduri de utilizare
Polizoarele sunt unelte electrice esentiale pentru o varietate de sarcini precum debitarea, slefuirea, polizarea, lustruirea sau ascutirea anumitor piese metalice, precum si pentru indepartarea depunerilor de rugina. Gama de polizoare este variata, incluzand modele cu forme, dimensiuni si caracteristici diferite.
Polizarea este operatia tehnologica de prelucrare prin aschiere a metalelor si aliajelor, realizata cu ajutorul sculelor electrice aschietoare. Cele mai utilizate echipamente pentru aceasta operatie sunt polizoarele unghiulare profesionale, care, in combinatie cu discurile abrazive potrivite, permit obtinerea unor rezultate excelente cu efort minim. Aceste echipamente sunt folosite pentru:
- inlaturarea adaosului de prelucrare;
- inlaturarea oxizilor de pe suprafetele metalice;
- ascutirea sculelor aschietoare;
- inlaturarea bavurilor rezultate in urma debitarii si gauririi;
- rectificarea cordoanelor de sudura.
Lustruirea este operatia tehnologica de suprafinisare a suprafetelor, realizata cu ajutorul unor paste abrazive aplicate pe discuri de postav sau tesaturi.
Tipuri principale de polizoare
Cand vine vorba de polizare, exista o varietate de instrumente disponibile pe piata, in functie de nevoile tale specifice. Polizoarele vin in diferite forme si tipuri, fiecare fiind proiectat pentru a servi unor sarcini specifice de polizare. Acest proces este, de fapt, un proces tehnologic de prelucrare prin aschiere a metalelor. In continuare vei putea descoperi care sunt cele trei tipuri principale de echipamente care pot fi utilizate in acest proces.
Polizoare unghiulare
Polizoarele unghiulare sunt cel mai popular tip de polizor si sunt utilizate in mod obisnuit atat in aplicatii profesionale, cat si in cele de bricolaj amator. Acestea sunt cunoscute si sub numele de „polizoare cu disc” sau „polizoare laterale”, deoarece discul de slefuit este montat la un unghi drept fata de motor. Polizoarele unghiulare sunt proiectate pentru a fi portabile si sunt alimentate cu energie electrica sau aer comprimat.
Polizoarele unghiulare sunt mai bine cunoscute sub denumirea de “flex” de la numele companiei germane FLEX care a produs si comercializat in 1922 primul polizor unghiular cu motor electric si arbore flexibil.
Daca esti in cautarea unui astfel de dispozitiv, alege un polizor unghiular versatil ce poate fi utilizat intr-o gama larga de sarcini ca: taiere, slefuire, lustruire si raschetare. Acest tip de polizor este utilizat in mod obisnuit in constructii, prelucrarea metalelor si reparatii auto, precum si pentru proiecte de bricolaj, cum ar fi taierea placilor sau ascutirea uneltelor de gradina.
Polizoare de banc si cu banda
Polizoarele cu banda sunt esentiale pentru ascutirea componentelor metalice ale uneltelor din magazia ta. Aceste unelte versatile sunt dotate cu benzi speciale pentru slefuirea uscata sau umeda, fina sau grosiera, si sunt echipate cu motoare puternice care asigura performante excelente.
Pentru operatiunile de ascutire, polizare sau slefuire, polizoarele cu banda nu necesita aplicarea unei presiuni mari asupra piesei prelucrate. Motoarele cu puteri cuprinse intre 250 si 600 W sunt suficiente pentru majoritatea operatiilor, asigurand astfel eficienta necesara pentru diverse aplicatii in atelierul tau.
Polizoare drepte
Polizoarele drepte, cunoscute si sub denumirea de "biax" sau „polizoare creion”, sunt polizoare cu un cap de polizare lung si ingust. Acestea sunt utilizate in mod obisnuit pentru sarcini de slefuire de precizie, cum ar fi debavurarea, slefuirea si lustruirea. Polizoarele drepte sunt alimentate cu energie electrica, aer comprimat sau cu o baterie.
Polizoarele drepte sunt ideale pentru lucrul in spatii inguste sau pentru slefuirea pieselor mici si complicate. Acestea sunt utilizate in mod obisnuit in industria auto, in cea aerospatiala si electronica, precum si in proiecte de bricolaj, cum ar fi slefuirea si lustruirea bijuteriilor.
Cum sa alegi un polizor pentru proiectul tau
Eficienta in utilizare, costurile resimtite si durata de viata a unui polizor electric reprezinta atributelor de baza ale unui produs ales in mod inspirat, in functie de o serie de criterii bine definite.
- Sistemul de alimentare
- polizor cu acumulator: daca lucrarile cu polizorul au un caracter ocazional, daca desfasori lucrari departe de reteaua electrica sau daca pur si simplu nu vrei sa fii limitat de lungimea cablului de alimentare, poti miza pe un polizor cu acumulator, acesta functionand pe baza de acumulatori Li-Ion. Singurul dezavantaj al acestora este ca nu asigura o putere la fel de mare, comparativ cu un polizor alimentat prin cablu.
- polizor alimentat la reteaua electrica/ cu fir: daca ai nevoie sa lucrezi cu un polizor aproape in fiecare zi, intr-un loc fix, iti recomandam sa comanzi online de pe masif.ro un polizor conectat la o sursa de energie electrica. Astfel, te bucuri de o putere mai mare a polizorului si nu mai esti limitat de autonomia acumulatorului.
- Puterea polizorului
Acest criteriu are legatura cu specificul activitatilor de bricolaj pe care doresti sa le realizezi:
- 500-800 W: polizor cu o putere-standard, pentru o varietate de operatii de durata si intensitate medie, dedicat prelucrarii unor materiale cu o duritate scazuta;
- 1000-1500 W: polizor din categoria sculelor electrice profesionale, cu putere medie; este recomandat pentru lucrari cu placi ceramice, tevi metalice sau din lemn;
- peste 2000 W: polizor pentru utilizare profesionala si industriala; de obicei, polizoarele cu discuri de 230 mm sunt echipate cu acest tip de motor; acest polizor poate taia sau poliza chiar si cele mai dure materiale.
- Dimensiunea discului
In functie de dimensiunile unui disc de polizor, numarul de proiecte poate varia:
- 115 mm: eficient pentru reparatii in baie, bucatarie etc; poate perfora tevi metalice subtiri si este util in activitatile de slefuire;
- 125 mm: potrivit pentru lucrari mai complexe in baie, bucatarie, acoperis sau curte; util in ascutirea uneltelor metalice;
- 180-230 mm: aceste polizoare se incadreaza in categoria profesionala si sunt utilizate in industria constructiilor de masini si ateliere de confectii metalice.
- Turatia polizorului
Un criteriu foarte important de care sa tii cont in alegerea unui polizor eficient pentru activitatea ta este numarul de rotatii pe minut (RPM) al polizorului, sau turatia acestuia. In functie de operatiunile de prelucrare executate – debitare sau polizare – se alege turatia corespunzatoare a polizorului.
Pe scurt:
- Taierea necesita o viteza de rotatie mare (10.000 - 11.000 RPM).
- Polizarea necesita o viteza medie (6.000 RPM).
- Lustruirea se executa la viteze mici (sub 3.000 RPM).
Majoritatea polizoarelor cu discuri de 115 sau 125 mm dezvolta peste 10.000 RPM, ideale pentru taieri si operatii de slefuire rapide si precise. Exista modele echipate cu module de turatie variabila, care permit selectarea vitezei necesare in functie de tipul de operatie si de materialul prelucrat.
Astfel, pentru operatiuni de prelucrare a pieselor din inox, este necesara o turatie mai mica de 3.000 RPM pentru a nu afecta structura metalului prin incalzire. Operatiunile de polizare necesita, in general, o turatie mai mica, spre deosebire de cele de debitare care solicita o turatie mare pentru a sectiona rapid si precis piesa prelucrata.
Polizoarele mari, cu disc de 230 mm, dezvolta pana la 6.500 RPM, fiind destinate operatiunilor de slefuire industriala si mai putin pentru operatii de taiere.
Tipuri de discuri si accesorii pentru polizoare
Discurile polizoarelor vin in diverse forme si dimensiuni, fiecare proiectat pentru anumite tipuri de sarcini si materiale:
Avand diametrul de la 115 la 230 mm, discurile abrazive se utilizeaza pe polizoarele unghiulare. Alegerea discurilor abrazive pentru flex se face tinand cont de:
- grosimea discului (1-2 mm pentru debitare, 3-9 mm pentru polizare);
- forma discului (disc drept pentru debitare, cu centru depresat (tip oala) pentru polizare);
- tipul si dimensiunea granulelor abrazive;
- structura tesuta si duritatea discului;
Lamele din hartie abraziva sunt asezate sub forma de solzi, unul sub altul, oblic, pe un suport rigid din fibra de sticla, care se fixeaza pe flansa polizorului. In functie de materialul prelucrat, lamele din hartie abraziva sunt acoperite cu materiale abrazive diferite (corund, zirconiu, carbura de siliciu, oxid de aluminiu), iar dimensiunea granulelor abrazive variaza.
O singura foaie abraziva este fixata cu scai (velcro) sau cu o piulita pe un suport de slefuire.
Frezele sunt destinate utilizarii cu polizorul drept (biax) pentru prelucrarea otelurilor inalt aliate, otel inoxidabil, oteluri non-corozive, fonta, alama, cupru, zinc si plastic.
Pietre abrazive tip biax sunt destinate utilizarii cu polizorul drept (biax) pentru indepartarea cordoanelor de sudura, a stropilor de sudura, slefuire generala pentru metal, sticla, ceramica si materiale plastice.
Aceste accesorii sunt utilizate pentru lustruirea (polisarea) suprafetelor, impreuna cu polizoare cu turatie variabila. Operatiunea de lustruire se executa la turatii mici pentru a preveni supraincalzirea suprafetei prelucrate.
Sfaturi pentru utilizarea in siguranta a polizorului
Utilizeaza echipament de protectie: foloseste ochelari de protectie, manusi si masca de protectie pentru a preveni accidentele.
Verifica uneltele inainte de utilizare: asigura-te ca discul este montat corect si ca nu prezinta fisuri sau alte defecte.
Mentine o pozitie sigura: stai ferm pe picioare si tine polizorul cu ambele maini.
Evita supraincarcarea polizorului: nu forta discul si nu aplica presiune excesiva.
Deconecteaza polizorul: cand schimbi discurile sau faci orice ajustari, deconecteaza polizorul de la sursa de alimentare.
Pastreaza o zona de lucru curata: ssigura-te ca zona de lucru este curata si bine iluminata pentru a preveni accidentele.
In concluzie, alegerea polizorului potrivit depinde de specificul proiectelor tale, de tipul materialelor pe care le vei prelucra si de frecventa utilizarii. Asigura-te ca alegi un polizor cu caracteristicile adecvate si utilizeaza-l intotdeauna in conditii de siguranta.
Daca doresti sa obtii mai multe informatii despre subiectul acestui articol sau despre produsele prezentate pe site-ul PremiumTools, nu ezita sa ne contactezi.
Poti sa ne suni la numarul de telefon 0748012120 sau CLICK AICI pentru a completa formularul de contact.
Leave a comment